Informatii generale despre program

I: În ce constă Internship / Career Training in SUA?
Internship şi Career Training este valabil pentru studenţi şi tinerii profesionişti. Programul oferă participanţilor şansa de a avea o experienţă internaţională şi de a avansa în carieră.

I: Care e diferenţa dintre un Intern si un Trainee?
Cea mai mare diferenţă dintre aceste două categorii este legată de studiile şi experienţa participantului
Intern sunt cei care sunt încă studenţi la moment sau proaspeţi absolvenţi dintr-o instituţie de învăţământ universitar. Cei care au finisat studiile ar putea aplica la program în perioada de 1 an de la absolvire. Programul le permite participanţilor să lucreze în US maxim 12 luni, iar domeniul programului tebuie să coincidă cu specialitatea de studiu.
Trainee – sunt cei care au absolvit o instituţie de învăţământ superior, au o diplomă de specialitate şi au cel puţin un an de experienţă în domeniu. Dacă domeniul de activitate nu corespunde cu cel studiat, sau participantul nu are o diplomă de licenţă, e necesar ca să aiba cel puţin 5 ani de experienţă de activitate în domeniul programului. Pentru Trainee, Dapartamentul SUA permite ca ei să activeze pină la 18 luni. Participanţii în domeniul Hospitality/Tourism au dreptul să stea pe program doar 12 luni.

I: Care este perioada de şedere în SUA conform vizei?
Viza J-1, viza specifică acestui program, permite o şedere de maxim 12 luni pentru Interns şi 18 luni pentru Trainees. Conform regulamentului, cei care activeaza în sfera de Tourism/Hospitality nu le se permite mai mult de 12 luni.

I: Care nivel de Engleza este acceptabil pentru program?
Participantii trebuie sa aiba un nivel avansat de Engleza, atit verbal cit si scris.

Procesarea J-1Visa

I: Ce reprezintă Viza J-1?
Viza J-1 este eliberată exclusiv pentru programele de schimb cultural. Deţinătorii vizei trebuie să îndeplinească cerinţele vizei date.

I: Ce reprezintă forma DS-2019?
Viza J-1 se obţine în baza formularului DS-2019 (Certificat de Eligibilitate).  Formularul DS-2019 este emis de Departamentul de Stat SUA prin intermediul sponsorului programului. În formularul DS-2019 se menţionează datele de începere şi terminare a programului, precum şi informaţii privind Sponsorul programului, tipul programului, informaţii legate de candidat şi condiţiile de funcţionare ale programului.

I: Ce reprezintă SEVIS?
SEVIS (Student Exchange Visitor Information System) este un sistem de monitorizare a tuturor participanţilor în programele de schimb cultural. Prin această metodă de monitorizare, fiecare participant este obligat să furnizeze către sponsor următoarele informaţii:
– să confirme începerea programului şi să îndeplinească formularul trimis de sponsor
– să anunţe sponsorul orice fel de modificare
Furnizarea acestor informaţii este obligatorie pentru toţi participanţii în programele Internship/Career Training, posesori ai vizei J1, iar înregistrarea se face prin accesarea www.sevis.org

I: Sunt în SUA. Pot să aplic la program?
NU! Toţi aplicanţii trebuie să fie în ţara lor natală la momentul aplicării pentru program. Dacă te afli pe teritoriul USA şi doreşti să iţi schimbi statutul vizei în J-1, Departamentul nu va permite această modificare.

I: La moment sunt în SUA în calitate de participant la programul Work&Travel. Pot să aplic la program Internship/Training?

DA! Participanţii programului Work & Travel pot participa la program, cu condiţia ca să aplice doar după ce se întoarce în ţară. Programul Internship nu este o prelungire a celui de Work & Travel!

I: Am finisat programul Internship/Training. Pot să aplic la program din nou?
DA! Dacă ai participat la programul Internship fiind student(ă), poţi să aplici din nou la program in calitate de Intern, doar dacă demonstrezi că după ce te-ai întors în ţară, ai avansat în carieră şi ti-ai dezvoltat abilităţile. Pentru cei care sunt încă în studii universitare, ei ar trebui să continuie cu studiile cel puţin un an – doi.

Interns/Trainee ar trebui să aştepte cel puţin 2 ani pentru a fi eligibili de a aplica la un nou tur J-1. Această regulă se aplică pentru toţi membrii participanţi ai programului Internship

I: Voi beneficia de sustinerea companiei pentru a primi viza?
Doar Ofiterul de Vize ia decizia de acordare a vizei si nimeni nu poate sa-i influenteze decizia finala. Compania noastra poate să te susţină cu perfectarea documentelor, verificarea corectitudinii acestora, să-ti răspundă la orice întrebare legate de program si să te pregateasca pentru interviul de viza.

I: Este angajatorul obligat sa ma plateasca?
Companiile pot sa plătească sau să nu plătească salariu, aceste detalii se stabilesc între angajator şi participant, dar în caz dacă aplicantul nu va fi platit, va fi necesar să prezinte că are suficienţi bani pentru a se intreţine pe toată durata de şedere. Conform regulametul pentru acest tip de program, este strict interzis ca participantul să mai aibă vreun job înafară de cel aplicat la Internship/Training. În mediu salariile plătite constituie între 8$-13$ pe oră, în dependenţă de angajator şi domeniul de activitate. Taxele se plătesc la fel, ele variază de la un stat la altul.

Procesul de aplicare si calificare al participantului

ImagePane-WelcomeI: Care sunt motivele pentru care aplicantul ar putea fi refuzat de către Sponsor?
Fiecare caz este studiat în parte minuţios; dacă candidatul trezeşte dubii sau nu se încadrează în termenii şi regulile programului, atunci dosarul sau va fi refuzat. Cele mai des întâlnite motive de rufuzuri sunt:
Aplicantul nu are experienţă de lucru sau studiile necesare pentru ca să se încadreze în categoriile programului (Internship sau Training);
– Domeniul Programului presupune munca necalificata (care seîncadrează mai mult pentru programele Work & Travel).
– Angajatorul nu se încadrează în cerinţele specificate de program.
– Domeniul programului nu coincide cu domeniul studiilor sau cu experienţa de lucru. Intern-ii trebuie să fie legaţi de domeniul de studii, iar Trainee-ii de cel de sfera de muncă.
– Domeniul programului nu se încadrează în lista propusă de către sponsori si cea permisă pentru acest tip de program.
– Candidatul se află la momentul aplicării pe teritoriul SUA, ori la moment are alt tip de viza si vrea sa modifice statutul
– Aplicantul a petrecut o perioada indelungata în SUA.

I: Daca aplicatia mea a fost acceptata de sponsor. Care este garanţia de a primi viza?
Decizia dacă candidatul primeşte sau nu viza depinde doar de Ambasada. Deşi cazurile de refuzuri la astfel de vize sunt rare, ele există. Sponsorii nu au posibilitatea şi nici dreptul de a influenţa decizia Ofiterului de Vize.

I: Experienta am capatat-o pe teritoriul SUA. Sunt eligibil(a)?
Conform programul, doar experienta in afara teritoriului SUA se ia consideratie la calculul experientei.

I: Pot prezenta scrisori de recomandare de la angajatorii din SUA?
Pentru a aplica la program, trebuie sa fie prezentate 2 scrisori de recomandare de la angajatori/profesori din afara teritoriul SUA, care pot sa ofere comentarii cu privire la studiile sau experienta ta. Pentru a complementa aplicatia ta, poti sa prezinti scrisori aditionale.

I: Cum pot sa demonstrez experienta mea necesara pentru visa Trainee?
Scrisorile de recomandare trebuie sa confirme durata experientei. Sau se prezinta un document oficial unde se indica perioada angajarii.

Cazare  USA_visa_application_and_housing

I: Care sunt costurile de cazare sau de închiriere a unui apartament?
Nu poate fi specificat o cifră exactă, din motiv că costurile de cazare variază de la o locaţie la alta, respectiv în zonele mai dens populate ca New York sau San Fransisco vor fi cele mai scumpe, iar cele din zonele rurale mai ieftine. Cel mai bine ar fi ca partcipantul să discute cu angajatorul care sunt costurile medii, să se verifice online preţurile şi posibilităţile de cazare, pentru a avea o imagine mai completă în acest sens.

I: Cit timp dureaza gasirea unui loc de trai?
La fel ca şi anterior, acest lucru depinde foarte mult de oraşul în care va activa candidatul. În oraşele mai populate este o gamă mai mare de a alege. În caz dacă participantul nu găseşte nimic sau nu îl satisface ofertele ce le are online sau de la angajator, este recomandabil ca el să ia un loc de trai temporar, ca deja la sosire în ţară să caute pe loc ofertele.

I: Este obligatoriu ca sa-mi gasesc cazare până la plecare?
NU! E necesar ca aplicantul să aibă un loc de trai temporar (de regula hostel) pentru câteva zile sau săptămâni, iar deja fiind in SUA să caute un loc de trai stabil.

I: De ce trebuie sa tin cont atunci cind caut un loc de cazare?
Metodele de alegere trebuie să fie aceleaşi ca şi in orice tara. Să se ţină cont de zona/ cartierul unde este amplasat, vecinii, mijlocul de transport, etc. Să nu să se facă transferuri băneşti unor persoane necunoscute dacă opţiunea a fost aleasă online.

I: Ce documente sunt necesesare pentru a putea semna un contract de închiriere sau de reziliere?
Setul de documente cerut poate varia de tipul de housing şi de contractant, important este ca partcipantul să se informeze din prealabil de aceste detalii.

I: Angajatorul ma poate ajute la găsirea unei locuinţe?
Depinde de angajator. Unii ar putea să dea sfaturi sau să sugereze unele optiuni, dar participantul nu ar trebui să se bazeze doar pe ceastă sursă, pentru că angajatorul nu este obligat să ofere un loc de trai.

Alte întrebări

INTRAX CIPI: Pot alege oraşul în care va avea loc Internship-ul?
Acest program nu este similar celui de Work & Travel unde poţi alege statul sau oraşul în care vei activa. Sponsorul caută un angajator care e cel mai potrivit pentru participant, în dependenţă de abilitaţile şi experienţa candidatului, dar si varietate culturala.

I: Pot sa aplic la o companie impreuna cu prietenul/prietena?
Internship-ul este un program de dezvoltare profesionala, şi nu presupune o participare colectiva. Plus, sponsorul preferă să plaseze persoane din diferite ţări la un angajator, ca limba vorbită să fie cea engleză pentru toţi.

I: Câte ore pe săptămână voi lucra?
Regulile programului sunt foarte stricte în aceasta privinţă – participantul nu are voie să lucreze mai mult de 40 de ore pe săptămână.

I. Pot sa-mi gasesc un second job?
Conform regulamentului programului, este STRICT INTERZIS sa-ti gasesti al doilea loc de munca!

I. Trebuie sa platesc taxe?

Da, daca esti platit pentru Internship, trebuie sa platesti taxele. La intoarcere in tara, vei putea sa-ti recuperezi taxele prin intermediul serviciului TAX REFUND

I: Voi beneficia de asistenta in caz ca apar probleme pe parcursul programului?
Fiecare candidat va avea datele de contact unui coordonator local, care va fi acolo pentru a susţine participantul în orice situaţie de criză, problemă sau în caz dacă apar probleme.