• buy now
  • 0usd
  • 1lei
  • 290lei

Chandler

details

Sort de nuci american. Fruct de calitate destinat pieței nucilor uscate de masă și de miez. Titular: Universitatea Davis, California, Statele Unite ale Americii.



Copacul:
Vigoare: destul de slabă
Bazitonie pronunțată a coroanei
Forma copacului: semi-extinsă
Tipul de fructificare I: în deosebi pe crenguțile terminale a ramurilor de un an
Data desfacerii mugurilor: tardivă, precoce, la începutul lui aprilie
Varietatea înfloririi copacului: masculină și feminină destul de precoce, a doua decadă a lunii aprilie, începutul lunii mai și nu are loc decît parțial.



Fructul:
Fructul este alungit cu marginile de sutură a cojilor puțin marcate. Calibrul nucii este destul de mare, deseori cuprins între 32-36mm. Grosimea cojii este destul de mică dar bine sudată. Miezul este foarte deschis la culoare și ușor de extras. Acesta reprezintă de la 45% la 50% din greutatea totală a nucii. Are un gust foarte bun.


terms

Producerea:
Tipul de fructificare pe crenguțe laterale permite ca fructul să apară rapid pentru specie, la o vîrstă cuprinsă între 4-5 ani. Potențialul de producție este ridicat, se obține în medie 4,5 t/ha iar cu irigare ușor se ajunge și la 6t/ha de nucă uscată.



Distanțele de plantare:
Chandler se adaptează bine în sistemul de creștere în spalier pomicol de 8 metri între rînduri și 3,5 la 4 metri pe rînd. Cu acest sistem, structura ce se referă la ramurile fructifere se consideră ca fiind un perete continuu pe rînd. Este o metodă de a raționaliza operațiile de tăiere care sunt macanizate, prin utilizarea unui lamier. Polenizarea nucului este anemofilă iar soiul recomandat este Franquette 5% din numărul total de pomi.



Tăierea pentru formarea înălțimii:
Această varietate este adaptată perfect la formarea în axă. Aceasta asigură astfel distribuția fructificării pe crengile laterale secundare etajate pe toată lungimea trunchiului. Pentru formarea în axă, vlăstarul este mai mult sau mai puțin retezat conform vigorii.



Tăierea de întreținere:
Este indispensabilă pentru o producție de un nivel înalt al calității. Ea favorizează pătrunderea luminii în interiorul copacului necesară pentru inducțiile florale pentru producția anului următor. Pentru Chandler aceasta începe în al 5-lea și al 7-lea an, fie manual în fiecare an prin înlăturarea crengilor în interiorul copacului care sunt prea lăsate sau prea multe prin tăierea oblică cu un ciclu de rotație de patru ani în funcție de vigoare vlăstarului.



Recolta:
Aceasta reprezintă o etapă esențială pentru a obține o producție de calitate. Nucile destinate pieței de nuci uscate de masă și a miezului trebuie să fie recoltate rapid și nu trebuie să stea la sol mai mult de 3 zile. Aceastea trebuie să fie uscate deîndată după recoltare, în uscătorie cu aer cald, pentru a permite nucilor să-și conserve calitățile la un conținut de apă de 12% umeditate și pentru a întări produsul.
Modul de păstrare. După uscare, menținerea calității pe o perioadă de un an este posibilă, dar numai cu condiția stocării nucilor uscate în coajă la o temperatură mai mică de 10C și la o hidrometrie de 70%. Păstrarea fructelor decorticate, sub formă de miez, trebuie să se efectueze într-un loc ferit de lumină la o temperatură ce se cuprinde între 4C și 7C la o hidrometrie de 70%.


Related Services