outback-australiaProgramul de muncă în Australia îţi oferă posibilitatea de a lucra termen de un an pe teritoriul Australiei, dar îţi deschide o gamă largă de oportunităţi în a experimenta ceva nou, a vizita o ţară străină, prilejul de a vedea locuri inedite, şi a exploara o cultură total nouă ţie. Daca eşti deschis noului, dispus să lucrezi intens, cunoşti bine engleza şi ai experienţă de muncă, programul Visitoz este o ocazie de a te dezvolta. Pentru a avea un sejur de un an încununat cu succes ar trebui să fii bine informat, să ştii la ce să te aştepţi şi ce să faci, ca experienţa ta să fie una frumoasă şi plină de satisfacţie.

Ce urmează să fac în săptămîna de training?

Fiecare participant este întâlnit în aeroportul din Brisbane conform orarului. Odată ajunşi în Australia, sponsorul explică procedura de taxe şi asigurare medicala – care va fi valabilă pe toată durata anului de muncă şi va sugera cea mai bună ofertă şi companie de telefonie mobilă. După ce participanţii ajung la destinaţie şi au un weekend la dispoziţie pentru acomodare, începe perioada de training, ce durează o săptamână. În această săptămână, participanţii vor fi instruiţi în linii generale despre munca în domeniul agrar şi viaţa în zona rurală. Chiar dacă participantul are experienţă vastă în acest domeniu, diferenţele de cultură şi calificări poate fi un obstacol pentru aplicanţi. Sponsorul va mai testa cunostinţele în engleză, abilităţile de comunicare şi alte deprinderi ale persoanei.

Vizitoz, partenerii noştri din Australia, nu au nici un contract de acord comun cu participanţii, însă ei vor fi alături de participanţi pe toată durata de lucru pentru a îi ajuta, oferi informaţii, a îi plasa într-un job sau altul.

Cînd trebuie să aplic la program?

Pentru acest program poţi aplica în orice perioadă a anului – nu există termeni limită. Cei care doresc să aplice la program şi au în plan deja o perioadă de plecare planificată, ar trebui să înceapă perfectarea documentelor cu 4-6 luni înainte de începerea programului. Perioadele August – Noiembrie şi Ianuarie – Februarie sunt cele mai solicitate.

Pot să găsesc un job împreună cu prietenul/prietena?

Este posibil, însă depinde de situaţie. Dacă participanţii doresc să fie plasaţi împreună la un singur angajator, ar trebui să deţină abilităţi similare de lucru (de exemplu, ambii pot călări foarte bine). În caz contrar, aceştia trebuie să fie pregătiţi că vor primi un job în conformitate cu abilităţile participantului mai puţin experimentat. Oricum, trebuie să fii flexibil pentru orice tip de muncă, şi să fii dispus să efectuezi orice muncă. Ce ţine de cupluri şi atunci cînd partea feminină nu are abilităţi de lucru în agricultură, aceasta trebuie să fie pregătită să i se acorde muncă casnică sau îngrijire de copii, după dorinţă. Din pacate, nu se garantează 100% că se vor găsi job-uri pentru cupluri sau prieteni.

 Trebuie să stau pe program un an întreg?

Nu. Chiar dacă Vistoz îşi asumă responsabilitatea pentru 365 de zile, după cel puţin 3 luni de muncă şi bani în buzunar, eşti liber să ai un sejur de scurtă durată sau să pleci pînă acasă, după care poţi să revii şi Visitoz îţi va găsi un alt job.

De ce nu se acceptă fumători?

Conform legislaţiei Australiei, participanţii trebuie să fie într-o stare de sănătate bună, apţi de muncă şi să respecte regulile de legislaţie a muncii. Persoana ce fumează are sanşe mai puţine în a fi ales de către angajator din urmatoarele motive:
– Nivel ridicat al riscului de incendiu
– Pauzele dese a le fumătorului nu sunt acceptabile
– Fumătorii nu sunt bine priviţi când sunt în jurul copiilor
– Fumul de ţigară este deranjant pentru angajaţii nefumători

De ce permisul de conducere este obligatoriu?

Paticipanţii care deţin un permis de conducere sunt mai avantajaţi, pentru că angajatorul are nevoie de persoane ce pot conduce maşina. Fermele sunt întinse pe teritorii vaste, departe de centrele mari sau oraşe, iar conducerea maşinii este importantă ca şi mijloc de transport. Plus la aceasta, viaţa la fermă presupune mutarea echipamentului de pe un loc în altul pe teritoriul vast al fermei, transportarea elementelor de gard la reparaţie sau mutarea animalelor. Pe durata training-ului, sponsorul va testa abilităţile de conducere, pentru a evita posibilele cazuri de accidente des întâmplate cu cei neexperimentaţi.

Unde sunt amplasaţi angajatorii?

Angajatorii sunt amplasaţi pe teritoriul statului Queensland, în zonele rurale (Outback).

Cîte ore pe zi voi lucra?

Viaţa de fermă necesită un stil de muncă şi trai adecvat, este o abianţă vie, ce începe de la răsăritul soarelui până la apusul său. De aceea nu este un program de lucru fix ce ar prevedea o oră de începere şi o oră de finisare a lucrului. Participanţii vor fi incluşi în munca zi de zi, 7 zile pe săptămână, de dimineaţă până în noapte, atunci când este necesar implicarea lor pentru a rezolva o situaţie sau alta. Participantul ar trebui să fie pregătit pentru a face camping zile la rând sau să fie trezit în miez de noapte în cazuri mai speciale. Niciodată nu e sigur câte ore a lucrat o persoană pe zi, de aceea în majoritatea cazurilor, angajatorii plătesc per săptămână şi nu per oră.

Care va fi remunerarea?

Dacă să comparăm costurile de trai într-un oraş, pe program vei avea oportunitatea să economiseşti MULT. Mai mult, dacă eşti o persoană puţin calificată sau abia ai finisat universitatea, fără experienţă de muncă în domeniu – acest program îţi va permite să cîştigi mai mult decît în Moldova, dar şi să capeţi experienţă. Remunerarea poate varia de la un job la altul, în dependenţă de abilităţile şi experienţa participantului. Un minim NET de 350$ este garantat (stabilit de departamentul Imigrări). Persoanele ce au experienţă în domeniul manevrării utilajelor agricole, cei care au practică în călăritul cailor şi mânuirea lor au posibilitatea de a găsi o slujbă mai bine plătită (poate să ajungă la 600$-800$ pe săptămînă).

De ce trebuie să am un nivel bun de Engleză?

Cei care aplică pentru acest program necesită să aibă un nivel înalt de cunostinţe în engleză. Acest factor este foarte important pentru că participantul, cât şi angajatorul să poată comunica liber şi fără obstacole. Este un program de muncă şi nu unul de schimb cultural cu bază de perfecţionare a limbii. Persoanele care nu cunosc bine engleza vor fi trimişi la cursuri contra cost, si vor avea şanse mai mici de a primi un post de muncă bine plătit.