În ultimul timp, toţi mai mulţi tineri pleacă la studii peste hotare. Cunoaşterea limbilor străine şi obţinerea unor studii de calitate într-o lume modernă este deja o necesitate. Astfel, în ultimii ani informaţiile la acest subiect au devenit tot mai bogate, dar, totuşi, cât de accesibile sunt studiile în străinătate?

p_202220_470x250-00-65

Multe state oferă sprijin financiar pentru studenţii din Republica Moldova. Chiar şi universităţile de top prezintă diferite modalităţi de finanţare a studiilor. De exemplu, la Harvard, unde taxele de şcolarizare încep de la 36.000 de dolari, studenţii provenind din familii cu un venit anual de sub 65.000 de dolari pot beneficia de finanţare integrală (inclusiv a cheltuielilor). În Marea Britanie şi Olanda se poate accesa un împrumut guvernamental de 100% din taxa de şcolarizare, care va fi restituit ulterior. În Franţa sau Germania taxele pentru un an de studiu variază între 0 şi 1.000 de euro pentru universităţile de stat. Unele universităţi îţi oferă posibilitatea de a achita în rate, s-au poţi achita în primul an contractul, după care să obţii bursa care să acopere toate cheltuielile. Totul depinde de rezultatele tale.

Cu siguranţă va-ţi gândit cum e să studiezi în străinătate. Mă refer la tot ce ţine de “adaptare” într-o ţară nouă pentru tine. Trebuie să ştii că, datorită multitudinii de studenţi internaţionali pe care îi atrag anual, universităţile ştiu cum să aibă grijă de studenţii lor. De exemplu, pe lângă evenimentele de orientare destinate studenţilor din afara ţării care au loc la multe universităţi de peste hotare, au loc workshop-uri practice despre: muncă, deschiderea unui cont bancar, cum poti avea acces la bibliotecă, cum să călătoreşti şi multe altele. De asemenea, într-unul din workshop-uri se vorbeşte despre şocul cultural şi cum poate fi depăşit, la care pot participa atât studenţii, cât şi rudele lor.

Criteriile de admitere nu sunt întotdeauna atât de severe pe cât se crede. Actele necesare, în general, sunt un eseu personal, una sau câteva scrisori de recomandare, un CV, situaţia academică din liceu sau facultate şi dovada unui test de limbă. De altfel, dacă aveai impresia că doar olimpicii pot fi admişi la studii în străinătate, află că majoritatea universităţilor caută studenţi cu medii peste 8 sau 8.50 la bacalureat sau licenţă şi la media anilor de liceu sau facultate.
Universităţile de top au, într-adevar, un proces de aplicare mai strict şi vor urmări în primul rând relevanţa activităţilor extra şcolare desfăşurate de student pentru domeniul în care vrea să studieze şi originalitatea lui, manifestate în documentele trimise. De asemenea, acestea caută candidaţi cu media de bacalaureat peste 9.50.

Pentru mai multe informaţii citeşte articolul “Cît costă studiile la facultăţile din Europa?”

Mai multe informații aflați direct de la consultantul de programe educaționale, la adresa Bănulescu Bodoni 4, sau la tel: 060 669 653, email: eugenia.florea@acordtravel.md